loader image

Testausasema siirtyy hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuualueelle

Kestävyyskunnoltaan maailman parhaat urheilijat ovat siirtyneet Pekingistä Lahteen mittelemään hiihtomaineesta.

Huippumieshiihtäjien maksimaalinen hapenottokyky on yli 80 ml/kg/min, mikä kuvaa hengitys- ja verenkiertoelimistön kykyä kuljettaa sekä lihasten kykyä käyttää happea energian muodostukseen maksimaalisessa rasituksessa suhteutettuna kehonpainoon. Naisilla kestävyyskuntoa kuvaava maksimaalinen hapenottokyky arvo on noin 10 % miehiä alhaisempi.

Normaaliväestössä 40-vuotiailla miehillä maksimaalinen hapenottokyky on noin 38 ml/kg/min, joten Iivon 90 hipovaan lukuun on jonkin verran ”hajurakoa”. Kestävyyskunnolla tarkoitetaan kykyä suorittaa koko kehoa ja suuria lihasryhmiä vaativia kohtuullisen kuormittavia tai raskaita liikuntasuorituksia pidemmän aikaa. Hyvä kestävyyskunto auttaa jaksamaan paremmin niin työssä kuin vapaa-ajalla eli se säästää elimistöämme turhalta rasitukselta ja stressiltä.

Hyvä kestävyyskunto on kaikessa urheilussa perusta sille, että jaksaa harjoitella ja myös palautuu urheilun aikaansaamasta rasituksesta. Espanjan koripallon pääsarjassa pelaajien hapenottokyky on noin 57 ml/kg/min, mikä on reilu 10 % enemmän kuin kotimaisessa pääsarjassamme. NHL ”drafteissa” viime vuosina mitatut hapenottokykyarvot ovat olleet noin 60 ml/kg/min tasoa, mikä on korkeampi kuin kotimaisessa liigakiekossa sekä jalkapallon pääsarjassa, mutta matalampi kuin eurooppalaisessa huippujalkapallossa, missä taas hapenottokykylukemat ovat samaa luokkaa kuin kansainvälisessä huipputenniksessä.

Testausasemalla voimme selvittää kestävyyskuntosi parhaiten sinulle soveltuvalla tavalla, olit sitten kilpaurheilija tai kiinnostunut vain omasta terveyskunnostasi. Mittaus voidaan suorittaa sauvakävellen, kuntopyörällä polkien, juosten, rullasuksilla hiihtäen tai pyörätuolilla kelaten. Varaa aika kuntotestiin, ota kaverisi mukaan tai tulkaa vaikka koko firman porukalla, puh. 040 141 7908 tai testausasema @ kotka.fi