loader image

KUNTOILIJAT

Säännöllinen kuntotestaus on tärkeä komponentti myös kuntoilijan harjoittelun seurannassa.

KUNTOILIJAT VOIVAT OTTAA TÄÄLLÄ MITTAA TOISISTAAN

Kuntotestitulokset toimivat hyvänä perustana sopivan harjoitusohjelman laatimiseen

Kuntotestauksella voidaan myös selvittää kehon tämän hetkinen terveydentila ja löytää jopa yllättäviä muutoksia, oli sitten tarkoitus kohentaa tai vain ylläpitää tämän hetkistä kunto- ja terveystasoa.

HAPENOTTOKYVYN TESTAUS

Maksimaalinen hapenottokyky voidaan mitata monella eri tavalla. Näistä yleisempiä ovat ”suorat testit”, jossa hengityskaasut analysoidaan maksimaalisen kuormitustestin aikana.

Uloshengitetystä ilmasta analysoidaan hapen sekä hiilidioksidin määrä, mistä nähdään koehenkilön maksimaalinen hapenottokyky.

TESTAUKSET KUNTOILIJOILLE

MAKSIMAALISEN HAPENOTTOKYVYN TESTAUS

Maksimaalinen hapenottokyky voidaan mitata monella eri tavalla. Näistä yleisempiä ovat ”suorat testit”, jossa hengityskaasut analysoidaan maksimaalisen kuormitustestin aikana. Uloshengitetystä ilmasta analysoidaan hapen sekä hiilidioksidin määrä, mistä nähdään koehenkilön maksimaalinen hapenottokyky. Kuntoilijoilla käytetään usein myös ns. epäsuoria testejä, jossa maksimaalinen hapenottokyky määritetään sykkeen ja vastuksen lineaarisen suhteen ja viitearvojen perusteella. Nämä testit voidaan tehdä myöskin maksimaalisina tai submaksimaalisina, jolloin suoritusta ei tehdä uupumiseen asti. Näiden testien luotettavuus ovat hyvin lähellä suorista testeistä saatuja arvoja kuntoilijoilla. Pystymme tekemään testattavan tarpeiden mukaan suorat tai epäsuorat testit juoksumatolla, polkupyöräergometrillä, kävellen sekä myöskin testiaseman ulkopuolisella paikalla kannettavan analysaattorimme ansiosta.

JUOKSUANALYYSI

Neuromotorinen toiminta heikkenee ikääntyessä hermosolujen määrän vähentyessä joka johtaa koordinaation heikkenemiseen, hitaampaan kävelynopeuteen, lyhyempään askelpituuteen, hitaampaan reaktioaikaan huonompaan tasapainoon ja ketteryyteen. Pystymme testausaseman juoksumatolla tekemään 2D juoksuanalyysiä, joilla voidaan seurata juoksukyvyn sen hetkistä tilaa, identifioida ongelmia ja seurata sen kehitystä.

ANAEROBISEN KAPASITEETIN TESTAUS

Anaerobisen kapasiteetin testit testaavat voimakestävyyttä. Ne kestävät yleensä 15-90 sekuntia ja niitä voidaan suorittaa eri tavoin mm. kuntopyörällä ”Wingate” tyylisesti, jossa poljetaan niin suurella nopeudella, kun mahdollista 30 sekuntia 7-10% vastuksella kehonpainosta. Nämä testit soveltuvat mm. anaerobista liikuntaa harrastaville aktiivisille kuntoilijoille.

KEHONKOOSTUMUS

Kehonkoostumus ja antropometrisissä testeissä voimme mitata rasvan, luun ja lihasmassan suhteelliset osuudet kehonpainosta. Kehonkoostumusmittauksilla urheilija sekä valmentaja saa tärkeää tietoa rasvaprosentista, rasvan jakautumisesta kehossa ja lihasmassan määrästä. Pystymme tekemään kehonkoostumusmittaukset bioimpedanssimittalaitteella sekä rasvaprosenttimittaukset pihdeillä.

HERMO-LIHASJÄRJESTELMÄN TESTIT

Paikallisissa lihaskestävyystesteissä mitataan valittujen lihasten kykyä tehdä supistuksia tietyssä ajassa. Liikkeet voivat olla matala tai korkeaintensiteettisiä riippuen siitä, mitä halutaan tutkia. Lihaskestävyystestejä suoritetaan tyypillisesti kolmella eri tavalla: 1. kehonpainolla, jossa suoritetaan maksimaalinen määrä toistoja 2. tietyssä liikkeessä ennalta määritetyllä painolla yhden toiston maksimista 3. maksimaalinen supistus tietyn ajan verran. Yleisimpiä liikkeitä ovat vatsarutistus, leuanveto, penkkipunnerrus ja kyykky. Voimme myös testata maksimaalista voimantuottoa perinteisillä maksimivoimatesteillä, sekä nopeusvoimaa kiihtyvyysanturin avulla.

TASAPAINOTESTIT

Tasapainon testauksesta voidaan saada tärkeää tietoa urheilijalle. Urheilijat joilla tasapaino on huono, on suurempi riski saada nilkan tai polven vamma. Yhden jalan testeillä pystymme selvittämään jalkojen puolierot.

Menossa mukana

Kotkan Testausasema

Suomen ensimmäinen Testausasema, jossa tehdään kunnon mittausta – rohkeasti, reilusti ja rakkaudella.

Kotkan kaupunki

Arvostamme kotikaupunkiamme ja uskallamme näyttää sen! Tuomme rohkeasti ja rakkaudella terveisiä Kotkasta olemmepa missä vain.

Etelä-Kymenlaakson urheiluakatemia

Urheilijakoulutuksella lajin huipulle – opintojen ohessa.

TIEDUSTELE RÄÄTÄLÖITYJÄ PAKETTEJA

TESTAUSPÄÄLLIKKÖ PALVELUKSESSANNE

Testausaseman palvelut on tarkoitettu niin kilpa- kuin kuntourheilijoille, kuntoutujille, yrityksille osaksi työterveyspalveluja ja kenelle tahansa, joka on kiinnostunut oman kuntonsa mittaamisesta ja sen kehittämisestä.