loader image

KUNTOTESTIIN VALMISTAUTUMINEN

Kuntotestien luotettavuuden ja toistettavuuden parantamiseksi eri testeillä on erilaisia valmistautumisohjeita. Kuntotestiä edeltävä vuorokausi pitäisi pyrkiä vakioimaan, jolloin testin luotettavuus ja toistettavuus paranevat. Kuntotestiä edeltävän päivän vakioinnissa sinun on tärkeä huomioida harjoittelu ja muu elimistöön kohdistuva stressi, uni, nestetasapaino sekä ravinto. On suositeltavaa, että sinun kaksi edellistä harjoituspäivää olisivat tehollisesti ja määrällisesti kevyitä. Kuntotestiin tulisi valmistautua kuten kilpailuun, mikä tarkoittaa normaalia ravintotottumusten noudattamista päivää ennen kuntotestiä. Kuntotestipäivänä vältä runsaasti rasvapitoisen aterioita neljä tuntia ennen testiä. Kuntotestiin saavuttaessa olisikin hyvä olla syömättä mitään raskasta 1-2 tuntiin.

Ennen kuntotestin suorittamista sinä täytät suostumislomakkeen ja esikyselylomakkeen terveydentilastasi, lääkityksistä ja elintavoista sekä kyselyn kuormituskelpoisuudestasi (PAR-Q). Tämän jälkeen suoritamme tarvittavat esimittaukset (pituus, paino ym.)

Kuntotestissä sinulla tulee olla asianmukainen varustus päällä. Asianmukaiset kengät ja vaatetus sisätiloissa tapahtuvaan hikiliikuntaan (mikäli mattotestissä haluat käyttää ulkojalkineita, toivomme että puhdistat niitä hieman ennen paikalle saapumista). Juomapullo on hyvä olla mukana sekä jokin pieni hiilihydraatteja sisältävä välipala testin jälkeen nautittavaksi. Tiloistamme löytyy suihku ja pukuhuone.

KEHONKOOSTUMUSMITTAUS

Kehonkoostumusmittaus edellyttää hieman tarkempaa valmistautumista ennen testiin saapumista mahdollisimman luotettavan ja toistettavan tuloksen saamiseksi.

 

  1. Mittaus suoritetaan tyhjällä vatsalla
  2. Mittaus vähintään kaksi tuntia ruokailun jälkeen (suositus: 4 tuntia syömättä & juomatta)
  3. Vältä alkoholin käyttöä mieluusti 2 vrk ennen mittausta
  4. Käy wc:ssä n. 30 min ennen mittausta, virtsarakon tulisi olla mahdollisimman tyhjä
  5. Vältä mittauksen suorittamista kuukautisten tai virtsaneritystä lisäävän lääkekuurin aikana
  6. Ei kuntoilua, saunomista tai suihkussa käyntiä ennen mittausta
  7. Vältä fyysistä rasitusta mielellään 12 h ennen mittausta
  8. Talvella ole lämpimässä 20 minuuttia ennen mittausta, jotta kehon lämpötila ehtii normalisoitua
  9. Seurantamittaukset tulisi suorittaa aina mahdollisimman samanlaisissa olosuhteissa
  10. Mittausta ei suoriteta raskaana oleville tai henkilöille, joilla on sydämentahdistin.